REKORD I NORDIC YACHTS OPEN 2017

2017-09-14

Rekord! Igen! 118 båtar var anmälda till Nordic Yachts Open 2017. 102 båtar genomförde seglingen, varav 30 deltagare var kvinnor i enlighet med mottot för seglingen: ”Öppen för alla, ung som gammal, kille eller tjej, man eller kvinna, par, sambo, vänner och/eller släkt.

Vinnarna Leff Dahl och Ola Degerfors, som  slog banrekord med sin snabba katamaran.

Sensationella vinnare i år blev två som var med för första gången och startade allra sist. Hela två timmar efter första båten for Leff Dahl och Ola Degerfors i sin F 18 katamaran iväg. Men de flög förbi alla, var i mål redan efter 3 tim 16 minuter och slog därmed banrekordet. För den bravaden fick de det enda priset som delas ut – första priset – i år i form av blommor, skumpa, chokladaskar – och äran förstås.

Yngsta deltagare var Elsa Dolk 12 år. Hon styrde, medan pappa Jonas skotade och trimmade. Far och dotter tog en flott fjärdeplats och Elsa svarade ”roligt ”på frågan om hur det var att kappsegla och få lördagsgodis i pris. Nästa morgon körde Jonas båten hem till Dalarö medan Elsa sov och laddade för hockeyträningen på eftermiddagen.

Allmänt var nivån hög, många av de bästa var med. Men det fina med NYO var i år igen att ess och söndagskappseglare tampades trevligt på den omväxlande banan.

I år igen bjöds deltagarna på ömsom svag, ömsom frisk vind, men inget regn, vilket livade upp seglingen. Vätan kom först på kvällen, precis som Pia Hultgren spått på skepparmötet.

Bäst av allt med att delta var som vanligt att prata slag, segling och trim i timmar till den goda middagen. Stämningen var på max, vilket bekräftar att de verkliga vinnarna i Nordic Yachts Open 2017 var de som kom på formatet för sex år sedan – Jimmy Hellberg och Mats Runström.

Årets nyhet var disco tills seglarna inte orkade mer. Så ta med dansglada gastar till Nordic Yachts Open nästa år – de får garanterat vara med om mer än på andra seglingar.

Resultaten finns på www.nordicyachts.se

Artikelförfattaren och deltagare i NYO 2017 Curre Gelin i sin Folkbåt. Foto Lasse Eklöf.