ORKANBY ORSAKADE SKADOR PÅ BULLANDÖ MARINA

2018-08-05

Inklusive dagliga lägesrapporter:
Idag, 2018-08-05, på eftermiddagen träffades marinan av väldigt hård vind, V-SV. Det gick så illa att den yttre bryggan G draggade mot H-bryggan. Nocken på H från plats 57 och utåt gick av hamnade. De båtarna som ligger på denna lösa bryggdel kommer att flyttas till tillfällig plats. H-bryggans lösa nockdel kommer att förtöjas i G- och I-bryggorna, vilket innebär att det blir avspärrat mellan dessa bryggor.

I-bryggan yttre del har också tagit stryk. Svetsar på bommar har gått sönder.

Kraften i vinden var väldigt kraftig, men skadorna på båtarna är lyckligtvis inte så stora. En och annan push- och pulpit har skadats.

Enligt uppgift har en man blåst i sjön från en gångbar bom på G-bryggan. Polisen har ännu inte hittat någon person och sökning pågår fortfarande. De behöver därför inte bli störda av båtar mm.

AVSPÄRRNINGEN VID H-BRYGGAN KOMMER ATT VARA KVAR TILL IMORGON BITTI!

Vi kommer att gå ombord och titta på drabbade båtar för att se om det finns några skador.

Lägesrapport 2018-08-08 kl 12:30

I morse lämnade arbetsfärjan TUR marinan efter slutfört arbete – så här långt. G-bryggan ligger nu förtöjd med nya förankringar på utsidan och ett antal på insidan från nocken och inåt, så långt som färjan har kunnat köra. Resterande arbeten kommer att göras efter att bryggorna G och H är tomma på båtar.

Nils kämpar med att få loss skruven på den sista bommen.

Bommarna på den trasiga lösa bryggdelen av H-bryggan lyftes bort igår och lades tillfälligt upp på Långholmen.Vi tittar nu även på alternativ lösning i stället för att reparera den trasiga lösa delen av H-bryggan. Vi vill helst lägga dit en betongponton och på sikt byta ut hela H. Vi får se vad det slutar med.

Sista bommen läggs upp på Långholmens “strand”

Båtarna som bryggplats på de berörda platserna på H kommer att få tillfälliga platser.

Den man som enligt vittne ska ha ramlat i vattnet från en bom på G-bryggan i söndags har ännu inte hittats. Polisen gjorde igår sökningar med sonar och kommer att dyka på några platser som de tycke såg intressanta ut.

Lägesrapport 2018-08-06 kl 19:20

G-bryggan ligger nu i rätt position och komplettering med nya bryggstenar och kätting har lagts ut och kommer att pågå även under hela morgondagen.

Den temporära förtöjningen av H-bryggans lösa bryggdel till G-bryggan är borttagen och båtar kan nu gå ut mellan G- och H-bryggorna.

Dykarna Jonas och Patrik

Bil- och arbetsfärjan TUR

Idag har det varit full aktivitet för att få vår yttersta brygga G på plats. Under förmiddagen inspekterade dykarna bryggförtöjningarna och konstaterade att några kättingar hade gått av och några förankringsstenar hade draggat.

På eftermiddagen kom Thomas med sin bilfärja TUR lastad med bryggstenar och kättingar. Vi fick också leverans av bryggstenar och kätting med lastbil, vilka lastades ombord på färjan.

Det har varit ett intensivt dygn för alla som har varit engagerade i arbetet med att klara upp denna för oss katastrofala händelse. Jag är självklart jätteledsen för alla båtägare som drabbats av detta, men samtidigt oerhört tacksam för de som med kort varsel ställt upp för att hjälpa oss med detta och kvällstid – personal så väl som entreprenörer.

Några båtägare har anmält skador, men omfattningen är tack och lov begränsad. Vi kommer att följa upp detta, men idag var fokus på att få G-bryggan i rätt läge för att kunna komma vidare.

Ny information kommer under morgondagen.
Fredrik Broms

Lägesrapport 2018-08-06 kl 09.30

Vi har förtöjt om den lösa bryggdelen av H-bryggan efter att vi och båtägare har flyttat båtar efter att polisen har sökt av på vatten vid närliggande bryggor. Bryggdelen är nu förtöjd och säkrad i G-bryggan och den kombinerade förtöjningen och avspärrningen är borttagen. Däremot kan man inte passera mellan bryggorna G och H pga förtöjningen av den lösa bryggdelen av H och att bryggorna ligger för tätt ihop.

Dykare har just påbörjat arbetet med att inspektera G-bryggans förtöjningar, för att konstatera orsaken till att bryggan har draggat.
Efter lunch kommer en stor arbetsfärja med kran att påbörja arbetet med att få G-bryggan på plats. Entreprenören har med sig extra förankringsstenar och kätting.

Reparation av H-bryggan kan vi först påbörja efter att de tre sista båtarna har flyttats till tillfälliga platser.

Båtar som kan ha fått skador är bara båtar på insidan G, långt ut på ut- och insida av H och platserna längst ut på utsidan av I.

Båtägare som har fått skador vid olyckan igår anmäler detta till oss och till sitt försäkringsbolag.

Mer information kommer under eftermiddagen.