ALFREDA SKAPADE OREDA PÅ BULLANDÖ MARINA

2019-01-08

Stormen Alfreda lämnade spår efter sig även hos oss. Det var många båttäckningar som tog stryk, men det tråkigaste var att en segelbåt (HR 31) med mast på som lade sig på sidan. Skadorna på båten är väldigt liten, men så är en Hallberg-Rassy välbyggd och tålig. Däremot gick det sämre för masten som vek sig över grannbåtarna och är nog bara att skrota.


Kombinationen stöttor och knyta fast presenningar i stöttorna eller ha hängande vikter i form av vatten-/isfyllda dunkar när det blåser stormvindar är inte bra. Risken finns att dunkarna när de kommer i gungning slår undan stöttor och presenningen lyfter bort stöttor. Detta har hänt, men som tur är är det väldigt sällan båtar ramlar. Den aktuella båten hade isfyllda dunkar…

Hur mycket det blåste som mest på marinan kan vi tyvärr inte se pga strömavbrott som stängde ner väderdatorn. Histogrammet visar 23 m/sek innan stoppet. Gissningsvis var det vindbyar över 30 m/sek. Vid Revengegrundet utanför Sandhamn var toppnoteringen 41 m/sek!

Vi hade personal på plats den 2/1 som justerade de båtar vars pallning var akut att åtgärda. Igår när all personal var tillbaka efter julledigheten hade vi tre man som ägnade hela dagen och morgonen idag åt att efterdra stöttor, lyft båtar som hade förflyttat sig och notera täckningar som behöver åtgärdas. Överlag kan man nog säga att båtarna har klarat sig förhållandevis bra och många båtägare verkar ha tittat till sin båt och fixat täckningen utan uppmaning att göra detta.

Vi har idag mailat till 65 båtägare som har båtar med täckningar som har blåst sönder.

Det känns som att vi har fått nog av storm- och orkanvindar nu. Det är skönare när det ser ut som på översta bilden…