Kinabygge surfade till seger i Nordic Yachts Open

2019-09-16

Pias Hultgren sade 10 – 12m/sek sydvind, 16 m/sek i en front, mulet och risk för störtregn. Därmed kändes Nordic Yachts Open 2019, Sveriges största shorthandsegling, som en utmaning. Skulle vi med små eller lätta sportbåtar klara så mycket väder? Men oron var obefogad, deltagarna var igen överlag kapabla kappseglare.

116 båtar startade enskilt vid Djuröbron, slörade i ökande vind till en prick vid Södermöja, vände och sträckte sydvart ända till Franska Stenarna. Regnet uteblev och solen blev sommarvarm halvvägs. Men vinden ökade rejält på Nämdöfjärden med överbrytande sjö som gjorde seglingen till en pärs.

Förhållandena passade rutinerade Lars Bergkvist och Jonas Claesson med GEP, en DC 33 Ten, som väger bara 2,66 ton. De toppade 15,5 knop på slören från Franska Stenarna, surfade om alla och vann med 36 sekunder före fleråriga vinnaren Albin Nova Cappucino, nu med Ola Barthelson och Max Tollqvist.

Trea kom en Smaragd, HuxFlux med Berndt Lindberg och Ulf Söderström, fyra en Linjett 34 med Lennart Pilfalk och Conny Sparrwart och femma Albin Nova Mobline med Nadine Kugel och Pär Lindforss.

Fyra ”vanliga” båtar bland de fem bästa, tyder på att SRS de facto ger olika båtrecept lika chans och att båthantering betyder mer än båttyp. Snabbast seglade J/121 Jolene med Fredrik Rydin och Lars Rönnberg, de blev 15:e på korrigerad tid.

Enda kvinnobesättningen i år var Mathilda Netje och Ulrika Mohlin i X 99 Roxanne. Dock deltog 24 mixbesättningar med seglingens yngsta, Ellinor Lindkvist på pappa Jonas fina Mälar 30 Sunnanvind. Sex klassiker kom och att spegelblanka SK 40 Pani anno 1938 med far Jan och son Max Nystedt kom sjua, var en ny trend.

Årets starkaste insats gjorde Filip Forsby och Michael Lennartsson i en C 55, minsta båten. De höll ut på den 32 sjömil långa banan i hela sex timmar och 20 minuter.

Regattamiddagen var fullpackad och bjöd på rappt prat av arrangör Mats Runström och tävlingsledaren Kristina Viktander Broman från Värmdö Jolleseglare. Flotta utlottningspriser från företagarna på Bullandö och leverantörer gav hög stämning och de som hade ork kvar, disco-dansade sedan tills baren stängde.

Som event är Nordic Yachts Open lika spännande son sällskapligt. Nästa år blir tionde gången, så blocka lördag 5 september med någon du har nära eller en kul kompis. Ses vi?

Text: Curt Gelin F SWE 449 Antigua
Foto: Hans Himbert

Hela resultatlistan och många bilder finns på www.nordicyachts.se

Broach på Kanan